Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci
19 czerwca 2015, 10:31Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.
Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu
11 czerwca 2015, 11:28Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.
Odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit
10 czerwca 2015, 06:33Naukowcy z Northwestern University odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit, by zapobiec groźnym zakażeniom krwi.
Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów
9 czerwca 2015, 06:19Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.
Połączyli grafen z azotkiem boru i kontrolują światło
20 maja 2015, 11:47Naukowcy z MIT-u połączyli właściwości dwóch dwuwymiarowych materiałów, co pozwoliło im na niezwykle precyzyjne kontrolowanie fali światła. Ich prace mogą znaleźć zastosowanie w nowych systemach wykrywania za pomocą światła, zarządzania energią oraz w urządzeniach do obrazowania o wysokiej rozdzielności.
Orzechy włoskie pomagają spowolnić wzrost raka jelita grubego
13 maja 2015, 10:15Najnowsze badanie na myszach pokazuje, że dieta zawierająca orzechy włoskie może spowolnić wzrost guzów jelita grubego, wywołując zmiany w ekspresji komórek raka.
Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli
7 kwietnia 2015, 13:06Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.
Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?
3 kwietnia 2015, 09:54Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.
Fabryka gwiazd w pobliskiej galaktyce
19 marca 2015, 13:49W galaktyce karłowatej NGC 5253 znajduje się mgławica planetarna, w której formuje się ponad milion nowych gwiazd tworzących gromadę. Gromada ta jest miliard razy jaśniejsza od Słońca, jednak nie można jej dostrzec w świetle widzialnym, gdyż jest ono blokowane przez gaz i pył.W galaktyce karłowatej NGC 5253 znajduje się mgławica planetarna, w której formuje się ponad milion nowych gwiazd tworzących gromadę. Gromada ta jest miliard razy jaśniejsza od Słońca, jednak nie można jej dostrzec w świetle widzialnym, gdyż jest ono blokowane przez gaz i pył.
Jedzenie fistaszków wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca
3 marca 2015, 12:53Jedzenie orzechów ziemnych zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca.